maanantai 26. huhtikuuta 2010

Perunalastuja ja kierrätystä

Englannissa perunalastut on pakattu pieniin, 25 gramman pusseihin. Ne myydään pakattuna tavallisimmin kuuden pussin suurempiin pusseihin. Juuri tyhjensin yhden pikkupussillisen iltapalaksi :)

Päivittelin viimeksi tänään, että milloin meidän pitäisi A) huomata, että Englannissa kaikki on toisin kuin Suomessa, kuten muut Englannissa asuvat suomalaiset väittävät ja B) huomata, että tämä on niin vanhanaikainen ja byrokraattinen maa, että käytännön asioiden hoitaminen on vaikeaa. Ehkä meidän pitäisi olla täällä töissä tai opiskella, jotta olisimme paremmin kiinni yhteiskunnassa. Nyt Suomen ja Englannin väliset erot vaikuttavat lähinnä kosmeettisilta ja kaikki asiat ovat sujuneet vähintään yhtä jouhevasti kuin Suomessa.

Muutama sananen kierrätyksestä. Tämän asunnon ulkopuolella on kaksi keräysastiaa. Toinen on sekajätteelle ja toinen paperille, pahville, muovipulloille ja juomatölkeille. Takapihalta löytyy lisäksi kassi, johon kerätään puutarhajätettä. Kauempana Woolstonin keskustassa on keräyspisteitä ainakin eriväriselle lasille ja kirpputoreille toimitteville vaatteille ja kengille. Hyväntekeväisyysjärjestöiltä tulee lisäksi ilmaisjakelun mukana suoraan kotiin muovikasseja, joihin voi pakata lahjoitettavaa tavaraa ja jättää pussi oven taakse kerättäväksi.

Jatketaan kaupan valikoimilla. Itse suosin Suomessa mahdollisimman suuria pakkauksia ekologisista syistä. Ostin esimerkiksi aina jogurtin litran pahvipakkauksissa. Täällä suurin löytämäni jogurttipakkaus on puolen litran muoviastia. Kylmässä säilytettävä maito on pakattu muovipulloon. Jokaisesta ruokakaupasta saa ilmaiseksi muovikassit ostoksille. Nuo ilmaiset muovikassit ovat kaksipiippuinen asia. Toisaalta ilmaisuus ei houkuttele kantamaan omaa ostoskassia mukanaan, mutta toisaalta ei tarvitse ostaa roskapusseja, kun hyödyntää nuo ilmaiset kassit.

Toisaalta elintarvikepakkauksissa kerrotaan paljon kierrätyksestä, yllätyksekseni jopa ekologisesta jalanjäljestä. Lisäksi kaupat jakavat paljon tietoa ekologisesta kuluttamisesta, joten ei ihan niin pahaa, miltä näyttää!

Southamptonin keskustassa on joka perjantai ja lauantai markkinat. Ruoka on jopa puolet halvempaa kuin kaupoissa ja kun tähän yhdistää kolmen kilometrin kävelyn suuntaansa asunnoltamme, niin markkinapäivissä yhdistyy rahan säästö ja hyötyliikunta. Markkinoilla myydään ruuan lisäksi puoli-ilmaisia musiikkia CD-levyjä, DVD-elokuvia, kirjoja, kosmetiikkaa, vaatteita ja kaikenlaista taloustavaraa.

Olemme olleet Englannissa nyt vajaa kaksi viikkoa ja vasta kahtena päivänä on ollut puolipilvistä. Lisäksi yhtenä yönä satoi. Tiedän kyllä, ettei sää voi jatkua tällaisena jatkuvasti, mutta tämä ainakin vie terän puheista Englannin mahdottomasta säästä. Tulimme toki myös erinomaiseen aikaan, keskellä kaunista kevättä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti